10 Ağustos 2010 Salı

Görülesi yerler serisi 5 : Elephati Adaları

Dubrovnik'te denize girmek biraz zor demiştik, özellikle de eski şehirde. Bu yüzden genellikle deniz kenarları, sahiller ve plajlar LAPAD bölgesinde yer alıyor. Zaten teknelerde Lapad bölgesinden kalkıyor.  Bizim kaldığımız pansiyonun 1 km ilerisinde bir sahil vardı, biz oradan denize girdik, denizi güzel, temiz. Dubrovnik ve diğer Adriyatik kıyılarında kum bulmanız pek mümkün değil, genelde ufak çakıl taşlarından oluşuyor bütün plajlar. Deniz de aynı, ilk başlar çakıl sonra bazı yerlerde zaman zaman kuma oluyor.

Dubrovnik'e deniz için gelenlerin yapabileceği bir kaç şey var. Öncelikle biz gitmedik ama Lokrum adasının bir bölümünde bir kaç tane plaj var, bu adada insan yaşamıyor, genelde tekne turizmine hizmet veriyor. Bizim zamanımız olmadığından bir günü oraya ayırmak istemedik. O yüzden Lokrum Adası hakkında çok fazla bilgi veremeyeceğim.

Yapmanız gereken tur ELEPHATI ADALAR turu. Elephati adaları 3 adadan oluşuyor. Genelde günlük turlar düzenliyorlar. Sabah 10:00 gibi kalkıyor tekne, akşamüzeri saat 18:00 gibi geri dönüyor. Bu tur esnasında üç adada da duruyor. Tekne turunun fiyatı normalde 250 kuna, ama bir gün önceden yaptırısanız 180 kunaya kadar düşüyor. Buna sınırsız beyaz ve kırmızı şarap veya içecek ile birlikte öğle yemeği dahil. Öğlen yemeğinde salati balık veya et veriyorlar.

İlk ziyaret edilen ada KOLOCEP adası, Dubrovnik'e en yakın ada. Bu adaya gidiş yaklaşık 45 dakika sürüyor. Küçük bir ada, yerleşim çok fazla değil. Ada teknelerin yapımında kullanılan ananas ağaçları ile dolu.

Minik bir kilsesi var, denizi güzel ve tek kum olan ada. Burada size yaklaşık 45 dakika zaman veriyorlar. Zaten adada denize girmekten başka yapacak bir şey yok.

İkinci ziyaret edilen ada SIPAN adası. Burası minik bir ada, denize grmekten başka yine çok fazla yapılacak bir şey yok. Etrafı gezmeye kalksanızda ya sahilde bira içeceksiniz veya denize gireceksiniz. Genelde herkes hakkını denize girmekten yana kullanıyor.

Burada da size 45 dakika zaman veriliyor, adanın içinde minik bir kale var, anca orayı geziyorsunuz, bu ada da ananas ağaçları ile dolu. genelde millet bisiklet kiralıyor ve yarım saat geziyor adayı, biz denemedik.

En son ziyaret edilen ada biraz büyükçe bir ada, LOPUD adası.  Bu ada oldukça enteresan, hem sahilde denize girilebiliyor hem de sizi golf arabaları ile yaklaşık 10 dakikalık bir başka plaja götürüyorlar, plajın adı SUNJ. kesinlikle gitmenizi tavsiye ederim. Denizi mükemmel, manzarası mükemmel. Deniz kenarında büyükçede bir barı var. Oldukça keyifli bir yer, gidiş için 20 kuna adambaşı alıyorlar, dönüşte aynı şekilde tabi. Bir de adada bol miktarda keçiboynuzu ağacı var :)

Lopud adasında ilginç olan bir yer var, ART PAVILLION. Aslında nasıl açıklayacağımı tam bilemiyorum. Tahtadan yapılmış ve içerisi tamamen karartılmış, hiç ışık almayan bir odaya giriyorsunuz, göz hizasında bir kaç cm lik bir ışık hüzmesi var, bu ışık hüzmesi odanın dört yanındada var, anladığım kadarıyla bu çizgi ufuk çizgisi, hani deniz ile göğün birleştiği çizgiyi anımsatan bir çizgi gibi. Neyse, çok anlatamadım ama merak eden şu web adresinden detaylarını öğrenebilir; www.tba21-crotia.org

 Buraya giriş ücretsiz.
Lopud adasında yaklaşık 3 saat zaman veriliyor. Bir de minik natinal parkı var, çok yaşlı ağaçlardan oluşan bu parkta bol miktarda osijen depolama şansınız var. Bir çok banklara uzanmış uyuyan insanları görebilirsiniz.

Adalar bittikten sonra Lapad'a geri dönüş yapıyorsunuz, dönüşte oldukça eğlenceli geçiyor, dediğim gibi yaklaşık 1 tam gününüz adalar, deniz ve teknede geçiyor. Daha fazla fotoğraf için www.halukilhan.com adresine bakabilirsiniz.



Sevgilerimle,
Haluk
10.08.2010 14.45