24 Ağustos 2010 Salı

Sultanahmet ve Feshane'de Ramazan ....

Pınar ile birlikte bu akşam Sultanahmet'teki 1001 İcat Sergisini  gezmeye gittik. Bir sonraki yazımda onu anlatacağım, ancak oraya kadar gidince de Ramazan'ın tadını orada çıkarmadan gelmek olmazdı.

Özellikle Sultanahmet Camii'inin önündeki kalabalık ve çimlerde orucunu açmaya bekleyen yüzlerce insan. Gerçekten Sultanahmet Ramazan'da bir farklı oluyor, aslında geçtiğimiz senelerde buralarda  bir sürü etkinlikler olurdu, bu sene hiç bir şey yapmamışlar, sadece bir sahne kurulmuş, belki orada daha sonra bir takım programlar yapılıyordur, biz bekleyemedik.

Hangi halini sevdin derseniz, bu hali bence daha güzel, etkinlikler olduğunda tamam çok kalabalık oluyor, bir çok güzel şey de olabiliyor ama kalabalıktan yürüyemiyorsunuz, aldığınız, yediğiniz şeylerden oturup bir keyif alma şansınız olmuyor. Bu akşam baktım da herkes bir yer bulmuş, yer bulamayan veya yanında yiyeceğini getirmeyen de cadde üzerindeki Sultanhmet köftecilerine hücum etmiş.

Bu yaşıma kadar Sultanahmet'e bir çok kez geldim ama ilk kez oturup Camii'nin ışıklarının yanmasını bekledim, gerçekten ezanı orada dinlemek farklı, bir tarafınızda muhteşem Sultanahmet Camii, diğer tarafınızda Ayasofya. renklendirilmiş havuz ve fıskiyeler ve orucunu açan veya orada yemek yemek isteyen bir çok insan. Turistler bile bu geleneğe uymuş, Ezan okunmadan kimse bir şey yemiyordu.

Sultanahmet'te işimiz bitince buraya kadar geldik hadi bir de Feshane'ye gidelim dedik. Atladık taksiye ve Feshane'ye geldik. Aslında Feshane için sanırım biraz erken gittik, çünkü taksici bile şaşırdı, kapısına kadar hiç trafik olmadan gelebildik.

Feshane güzel, eğlenceli bir yer, ama açıkçası biraz reklam yeri olmuş. Tamam Ramazan, tamam Müslümanız ama Feshane'de olayın biraz siyasi yanına da kaçılmış. Neyse, amacım siyasete girmek değil de, yine de içim sızlamadı dersem yalan söylemiş olurum. Zaten ne demek istediğimi sizler de ziyaret ederseniz anlarsınız.

Ayrıca içeride kocaman bir salon alış veriş için standlar kurmuşlar, burada da bolca siyasi malzeme var. Bunun yanında yiyecekten beyaz eşyaya, bujiteriden giyeceğe kadar bir çok şey ucuz fiyatlara satılıyor.


Neticede bu akşamımızı güzel geçirdik, giderken metro ile gittik, dönüşü taksi ile yaptık. Araba kullanmadan, trafikte kalmadan, çokta gecikmeden evimize döndük :)

Sevgilerimle,
Haluk
24.08.2010 22:15