25 Aralık 2010 Cumartesi

Ustaya Saygı ...Yılmaz Emen

Bursa Irgandı köprüsü üzerinde bir dükkan, kapısında da beyaz saçlı gözlüklü bir adam oturuyor, dükkanın önünde sergilenen eserler muhteşem, bildiğimiz çatal, bıçak ve kaşıktan yapılmış. Hayran hayran eserlere bakarken arada fotoğraflara gözüm ilişiyor. Bir çok Devlet erkanı ile birlikte çekilmiş fotoğraflar var, Fotoğraflara biraz daha dikkatli bakınca, kapının önünde oturan kişi olduğunu görüyorum.

Ona baktığımızı anlayınca gülümsüyor, yerinden kalıp geliyor ve anlatmaya başlıyor.

Adı Yılmaz Emen, 1942 Bursa doğumlu. İlkokul birinci sınıfa kadar okumuş, 1950 senesinde, henüz sekiz yaşındayken Kayhan çarşısında kılıç, bıçak yapan bir ustanın yanında çıraklığa başlamış. Sonrasında da metale estetik biçimler vererek bir çok eser yapmış. Metale ve ağırlıklı olarak çatal-bıçak ve kaşıklara estetik katarak bir çok heykeller yapmış. Bugüne kadar 91 kişisel sergi açmış, 4 karma sergiye katılmış. TOPLUMA ULAŞMAMIŞ SANAT, SANAT DEĞİLDİR demiş ve ne yaptıysa sanatseverlere sunmuş. Bugün halen devam etmesini sağlayan tek şeyde yaptığı eserlerin satışından elde ettiği gelir.

İnanılmaz bir referans listesi var, 1974-1975 yıllarında Kültür Bakanlığının Ülke Turizmine Üstün Hizmet ödüllerini almış. Bir çok Devlet Başkanına, Cumhurbaşkanına, Başbakanlara hazırlamış olduğu heykel ve eserler takdim edilmiş, 2005 yılında T.C. Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Onur Ödülünü almış. Geçtiğimiz yıllarda da kendisine Devlet Sanatçısı ödülü verilmiş. Yani açıkçası ben bu belgeleri dükkanında gördüğümde şok geçirdiğimi söylemeliyim. Bu kadar mütevazi bir insan görmedim desem inanın. Bugün iki tane uyduruk şarkı ile veya dizide oynayarak bir yerlere gelen insanları gördükten sonra içim sızladı.

Biraz sohbet ettik, anlattı, tek gözü görmüyor, sadece yaptığı heykel ve işler ile geçinmeye çalışan BÜYÜK bir USTA. Yaptığı şeylerden iki tane aldım, ama her seyahtimde daha fazlasını da almaya kararlıyım.

Özellikle DON KİŞOT çalışmaları muhteşem.


Bursa'daki arkadaşlarıma bir tavsiyem olacak;


Hani yılbaşında hediye almak isteyen arkadaşlarıma kesinlikle tavsiye ederim, mutlaka bu ustanın dükkanına gitsinler.Eserlerine baksınlar, hem mükemmel bir hediye seçmiş olurlar, hem de ustaya biraz yardımları olur. Abuk sabuk hediyelere harcanacak paralar bu ustaya gitsin.

Sevgilerimle,
Haluk
25.12.2010 10:00