5 Mayıs 2011 Perşembe

Hıdrellez ....

Bugün günlerden 5 Mayıs 2011 Perşembe.

Aslında 2007 senesinden beri her sene yapılan Hıdrellez Ahırkapı Şenliklerine katıldık. Ancak bu sene Ahırkapı Hıdrellez şenlikleri yapılmıyor, bunu yapan dernek ve kuruluşlar amacından saptığını düşündükleri için yapmaktan vazgeçmişler.Açıkçası çok üzüldüm. Gerçi şahsi fikrimi sorarsanız O Cankurtaran'daki parkta iki senedir yapılan Hıdrellez'in Ahırkapı sokaklarında yapılana nazaran çok daha kalabalık olmasına rağmen daha anlamsız olduğunu biz de kendi aramızda konuşmuştuk.

Sokaklarda yağılan en güzeliydi, bir organizasyon olmadan istediğiniz gibi sokaklarda yürür, aldığınız kuponlarla biranızı, sandwichinizi alırdınız. Sokaklar kurulan sahneler de Roman müzikleri, Dansözler size eşlik ederdi. Sıkılmadan gezerdiniz, tamam kalabalık olurdu ama kimse kalabalıktan şikayet etmezdi.Dileklerin bağlandığı sokaklar ışıl ışıl olurdu, daha bir bütünlük, daha bir keyif vardı. Sonra parka taşıdılar, güya daha düzenli yaptılar, daha fazla insan gelmeye başladı, o kalabalığa hizmet vermek içinde daha fazla yemek ve daha fazla sahne. Derken o bütünlük kayboldu.

Şöyle söyleyeyim, geçen sene biz üç grup arkadaş koca parkta buluşamadık. Gülbin'ler bir yerde kaldı, Türkan'lar bir yerde kaldı, biz bir başka yerde. O kadar kalabalık bir yere dolunca sıkıştı, gidemez olduk bir yerlere. Birlikte gidelim eğlenelim derken, birlikte olamadığımız gibi kalabalıktan kaçmak için bulduğumuz yerde tıkandık kaldık.

Neyse, sonuçta bu sene olmayacak, gerçi eminim yine Ahırkapı taraflarında bir şeyler olacaktır.

Peki kaçımız biliyor gerçekten Hıdrellez ne? Neyi kutluyoruz? Neden bugün bu kadar eğlenceli? Yakılan ateşin anlamı ne ?

Türk dünyasında kutlanan mevsimlik bayramlardan biridir.  Hızır günü olarak adlandırılan Hıdırellez günü, Hızır ve İlyas’ın yeryüzünde buluştukları gün olduğu sayılarak kutlanmaktadır.  5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin bitip sıcak yaz günlerinin başladığı anlamına gelmektedir.


Hıdrellez kutlamaları genel olarak yeşillik, ağaçlık alanlarda, su kenarlarında, bir türbe ya da yatırın yanında yapılmaktadır. Bu gibi yerlere bu nedenle Hıdırlık denildiği de olur.  Hıdrellezde baharın taze bitkilerini ve taze kuzu eti ya da kuzu ciğeri yeme adeti vardır. Baharın ilk kuzusu yenildiği zaman sağlık ve şifa bulunacağına inanılır. Bugünde kırlardan çiçek veya ot toplayıp onları kaynattıktan sonra suyu içilirse bütün hastalıklara iyi geleceğine, bu su ile kırk gün yıkanılırsa gençleşip güzelleşileceğine inanılır.


Hıdrellez gecesi Hızır’ın uğradığı yerlere ve dokunduğu şeylere feyiz ve bereket vereceği inancıyla çeşitli uygulamalar yapılır. Yiyecek kaplarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılır. Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar. Aynı zamanda dileklerini kırmızı kurdaleye bağlayıp gül ağacına asarlar. Bir yıl boyunca dileklerinin yerine gelmesini beklerler. Bazı kimseler de ateş yakıp, dilek dilerler. Ondan sonra yaktıkları ateşin üstünden atlarlar.