10 Haziran 2011 Cuma

Emekli olduktan sonraki Hayallerimiz ....

1980 senesi Eylül ayında Kocaeli Üniversitesi Elektrik Fakültesi mezuniyetini takiben 1980 Ekim ayında Mutlu Akü A.Ş. ile başlayan profesyonel iş yaşamım, halen Labsan A.Ş. İş Birimi Yöneticisi olarak devam etmekte. 2007 senesinde emekli oldum ama çalışmaya devam ediyorum. Bir süre daha da çalıştıktan sonra kendimi profesyonel dünyadan tamamen emekli etmeyi düşünüyorum.

Hani bugün İstanbul'da yaşayan kime sorsanız, " hayaliniz nedir " diye, sanırım büyük çoğunluk " bir balıkçı sahil kasabası, köyü " der. " Ne zaman? " diye sorsanız, " emekli olduktan sonra " der.

Doğru, bugün İstanbul keşmekeşi içinde yaşayan bir çoğumuzun hedefidir, bir gün İstanbul'dan ayrılmak, daha sakin, daha huzurlu, daha keyifli yerlerde kalan zamanını geçirmek. Önümüzdeki tek engel ekonomidir. Geçinecek kadar, kimseye borçlanmayacak kadar bir geliri olacağına inanmamız aslında yeterlidir ama bu genelde mümkün olmaz.

Alacağınız emekli aylığı ile bugün bırakın bir sahil kasabasını, bir köyde dahi geçinmeniz çok zor, hayat şartları artık o kadar ağırlaştı ki, ya yaşam kalitenizden ödün vereceksiniz ya da ödün vermeden borçlanarak yaşamayı öğreneceksiniz. Bir başka ihtimal yok.

Çok sevdiğim dostlarım Ebru & Uğur, geçenlerde " acaba İstanbul dışında bir yerlerde geçinebilir miyiz, bir şeyler yapabilir miyiz, nerelerde nasıl bir yaşam sürebilirizi " araştırmaya gittiler. Çanakkale - İzmir hattını bayağı bir gezdiler, araştırdılar. Döndüklerinde sordum, " nasıl ümit var mı " dedim, her ikisi de kafalarını salladılar, " yok."  Yani elinizde birikiminiz olmadan, emekli olun veya olmayın, İstanbul dışında yaşama hayaliniz maalesef artık gerçekten hayal.

Aslında insan bu duruma çok üzülüyor, senelerce çalışıp, borç harç içinde bir yaşam sürdükten sonra dahi arzu ettiğiniz hayalinize ulaşmanız zor gözüküyor. Aslında yaşamınıza da baktığınızda görüyorsunuz ki siz kendiniz için çok bir şey yapmamışsınız. Aile, çocuk, arkadaş, iş, akrabalar derken yaşamışsınız ama hep birileri için bir şeyler yaparak. Hani o hayalini kurduğunuz huzurlu yaşamı hep emekli olduktan sonra düşlemişsiniz.

Aldığınız sorumluluklar hiç bitmemiş, önce okuldan mezun olma, sonra iş bulma, sonra askerlik, sonra evlenme, sonra çocuk, sonra yatırım, ev, yazlık, araba, kariyer, akrabalar, arkadaşlar.... hep bir yaşam kavgası, hep bir gelecek kaygısı ile yaşanan bir yaşam. Kendinizi ne zaman ben huzurlu, rahat, stressiz bir yaşam yaşayacağım diye sorguladığınız da yanıtınız hep aynı olmuş, Emekli olunca.

Neyse daha fazla uzatmayayım, emekli olmak artık çare değil, emeklilik hayalleri de gerçekleşmesi zor hayaller. En azından bugün sağlığımız yerinde, ailelerimiz, çocuklarımız, akrabalarımız, arkadaşlarımızla birlikte yaşayabiliyorsak ne mutlu bizlere, borçsuz harçsız yaşayabilmekte aslında bir bonus. Tabi becerebilene.....

Sevgilerimle,
Haluk
10.06.2011 15:00