21 Haziran 2011 Salı

İktidar Hırsı ...

Başlığa bakıp gazetelerde bolca bahsedilen siyasi bir yazı olduğunu düşünmeyin, belki ona da biraz değineceğim ama aslında yazmak istediğim daha genel bir şey.

Gerçekten nedir bu İKTİDAR HIRSI?

Dizilerden başlayacağım. En güncel ve ne çok seyredilen dizilerden. Örneğin The Games of Thrones - Kraliçenin oğlunu kral yapabilmek için gösterdiği hırs, uğruna hayatların katledildiği, gözün hiç bir şey görmediği bir hırs. Örneğin; Camelot, Morgan'ın başa geçmek için gösterdiği ve hiç vaz geçmediği Kraliçelik için göterdiği hırs. Örneğin; The Borgias, Pap olabilmek için hayatındaki her şeyi feda edebilecek insanlar. Daha bunun gibi bir çok dizi sayabiliriz. Örneğin; The Goodwife, tekrar Baş Savcı olabilmek için verilen savaş, hem de neler uğruna.

Ya Futbol. Farklı mı? Başkan olabilmek ve/veya Başkan kalabilmek adına gösterilen hırs. Başarısız olsa bile hala kendini başarılı olan insanların bir türlü bırakamadığı, o iktidarı kaybetmemek için gösterdikleri bir çok kimseye göre anlamsız hırsları.

Siyaset farklı mı? Senelerce Genel Başkan olmak veya kalabilmek veya bir şekilde geri gelebilmek için gösterilen hırs, veya Ülkelere bakın, iktidarda olmak ve kalabilmek için onlarca, yüzlerce cana kıyan insanlar, bırakıp gidemeyen politikacılar, Başkanlar, Devlet adamları.

Daha bir çok farklı örnek gösterebilirsiniz. İş yaşamınızda, çevrenizde, sosyal platformlarda. İktidar olabilmek için ellerinden gelen her şeyi yapan o kadar çok insan var ki, hepsinde ortak ola şey bu hırs. Bu hırs bazen o kadar gözlerini bürüyor ki, gözleri gerçekleri görmüyor, yakınlarından gelen eleştirilere bile kulaklarını tıkıyorlar.

Bu konuda biraz okudum, bilgi sahibi olmaya çalıştım, nedir bu iktidar hırsı, nereden geliyor diye. Bir çok blog da ve bazı felsefe / psikoloji bloglarında çok güzel açıklamalar var.

Bir çoğunda ortak olan şey EGO. Başarı, iktidar ve bunların sayesinde elde edilen kabul görme, maddi zenginlik ve saygınlık peşinde koşan insanların hırsıdır bu iktidar hırsı diyor yazarlardan birisi.

İktidar hırsı öyle bir hırs ki tedavisi de yok, bu kişileri inceleyen psikologlar, bu kadar fazla hırsı olanların kesinlikle çocukluklarına bakmak gerek diyor. 

İktidar hırsına yenik düşen insanların kendilerinden uzaklaştığından bahsediyor bir başka yazı da, bu hırsı insanın içindeki boşluğun körüklediğini anlatıyor, bu insanların sadece karşılarında her hangi bir güç odağı görmediğinde rahatladığını ve neşelendiğini söylüyor.

Biz belki dizilerde bunları görüyoruz ama gerçek yaşamda yaşıyoruz.

Bilmiyorum sizlerin de dikkatini çekiyor mu? Şöyle çevrenize biraz bakmanız, biraz güncel olayları izlemeniz zaten yeterli olacaktır bu iktidar hırsıyla yanıp tutuşan insanları.

Sevgilerimle,
Haluk
21.06.2011 20:00