31 Ağustos 2011 Çarşamba

Bir Ayrılık .....

Ayrılık, boşanma, çocuklara etkisi gibi konularda bir çok yazım var. Bu yazılarımın bir çoğu da sadece kendi gözlemlediğim, dinlediğim, yaşadığım olaylardan kendimce çıkardığım notlar.

Aynı konuda bir çokta film var, çekildi, çekiliyor ve çekilecek.

Aynı konuyu işleyen bir çok ülke filmi seyretmişimdir, ama ilk defa bir filmden bu kadar etkilendim. Başta sevmeyeceğimi düşündüğüm ve yine yanıldığım bir film oldu BİR AYRILIK filmi. nedeni, Berlin Film Festivalinde, En iyi Film, En iyi Kadın oyuncu ve En iyi Erkek oyuncu  ödüllerini almasıydı, genelde bu tarz ödül alan drama filmlerini sıkıcı bulurum, bizde de aynı değil midir? Gişe Memuru ödül alıyor ama 15.000 kişi seyrediyor. Sevilmiyor nedense bu tarz ödül alan filmler, Bu film de onlardan birisi diye düşünmüştüm.

Film hakkında hiç bir araştırma yapmadığım için önce hangi ülke filmi olduğunu bile anlayamadım. Fas, Tunus gibi ülkeler geçti aklımdan seyrederken. Yazısını yazmaya karar verdiğimde araştırmasını da yaptım.

Film bir İRAN filmi.Asghar Faradi tarafından yazılmış ve yönetilmiş. Leila Hatami ve Peyman Moaadi oynuyor.

İran'da yaşayan bir çiftin ayrılığını anlatıyor ama bu ayrılığın içinde; baba sevgisi, çocuk sevgisi, ayrılık, boşanma, ve bu çerçevede gelişen olaylar anlatılıyor. O kadar güzel işlenmiş ki film, bütün bu olayları bir anda tüm detayıyla yaşıyorsunuz filmi seyrederken.

Kadının yurt dışına gidebilmek için çabası, erkeğin alzheimer olan babasını terk etmeyişi ve ona olan sevgisi, 13 yaşındaki kız çocuğunun anne ve babayı bir arada tutabilme savaşını seyrederken, diğer taraftan başlarına gelen bir olaydan dolayı İran'ın hukuki düzeninin işleyişi, polisi, mahkemeleri. Yani aslında film de yok yok.

Sizlere tavsiyem, bu filmi mutlaka izleyin. Eminim evli de olsanız, boşanmış ta olsanız, bekar'da olsanız, hepiniz filmin bir yerinde kendisini görecek.

Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, bu film İran tarihinde Altın Ayı ödülü kazanan tek film ve istatistiklere göre İran içinde ve Tüm Dünya'da toplamda 10 Milyon Dolar'lık bir getirisi olmuş, bütçesi ise 300.000 Dolar.

Sevgilerimle,
Haluk
31.08.2011 12:00