19 Şubat 2012 Pazar

Fetih 1453 - Film yorumum

Uzun bir zaman sonra bir filmi sinemada seyretmek istedim, bu da FETİH 1453 filmi. Pınar ile birlikte İstiney parkta gittik.

Öncelikle genel anlamda filmi çok beğendiğimi söylemeliyim, çekimleri için ciddi bir bütçe hazırlanmış ve harcanmış, oyuncu seçimleri ve sahneler oldukça profesyoneldi. Ciddi bir seyirci kitlesi ile de buluştuğu ve buluşacağı muhakkak, bir çok seansına ya yer yoktu ya da en önce yer vardı. Böyle devam ederse rekora yakın bir seyirci kitlesi ile buluşacak gibi duruyor.

Filmiş beğenmeme rağmen, özellikle bir kaç sahnesini yadırgadığımı söylemeliyim.

Bizim çocukluğumuzda okuduğumuz ve hala öğretilen tarih derslerinde istanbul'un fethinin en önemli kriterlerinden birisi Fatih'in dahice gemileri Kağıthane- Dolmabahçe üzerinden karadan geçirip Haliç'e indirdiği vardır, bir çok şeyi anımsamasak bile bunu bütün herkes bilir. Filmde bu konu o kadar es geçilmiş ki, Fatih'in moral bozukluğu devam ederken, birden bir gece gemilerin karadan denize çekildiğini görüyorsunuz.. Kim karar verdi, nasıl oldu, nasıl konuşuldu, neden bu yapıldı, en ufak bir bilgi yok, bir kaç dakikada bitiyot.

Bu kadar önemli bir olayın bu kadar es geçilmesi bana garip geldi, bunun yerine Fatih'in fedailerinden Hasan ile Justinyen'in karşı karşıya kılıçla dövüş sahnesi inanılmaz uzun tutulmuştu. Tamam bu tarz sahneler yabancı filmlerdekine çok benzemiş, çekimleri de güzel yapılmış, oynayan oyuncular da güzel, rolün hakkını vermişler ama insan ister istemez mukayese ediyor,. Bu kadar uzun olmak zorunda mıydı, onun yerine fetihde çok önemli yer tutan bu gemi olayı daha iyi anlatılamaz mıydı acaba?

Eve geldikten sonra Pınar arayarak bilgilendirdi, ben de İnternet'ten kontrol ettim, zaten Panoramik Müze'de de açıklamalarda vardı. Bu fetihte çok önemli rol oynayan devasa ŞAHİ topunun bir Macar Mühendis Urbain ve Kızının rolü olduğunu seyrediyoruz. Ancak tüm tarih kitapları ve belgeler bu topun çiziminin tamamen Fatih tarafından yapıldığını gösteriyor. Bu çok önemli bir ayrıntı, çünkü Fatih uzun zaman bu topa eskizleri üzerinde çalışmış. Ama nedendir bilinmez filmde bu konuda Fatih'in çizimi olduğundan hiç bahsedilmiyor, hatta üzerine bir de aşk hikayesi yaratılıyor.

Tabi bizler tarihçi değiliz sonuçta, filmlerde de bazı değişiklikler yapılabilir. Ancak İstanbul'un fethinin gerçeklere dayanıldığı düşünülürse, bence bu bir kaç konuda da daha doğru şeyler yapılabilirdi. Bu filme gelen çocukların akıllarında kalan en önemli şeylerden birisinin Fatih'in akıl almaz dehasıyla gemileri karadan Haliç'e indirmesi kalmalıydı diye düşünüyorum.

Yine de film çekimlerinde eskiye göre çok daha başarılı olduğumuzu söylemek mümkün. Neticede ben filmi beğendim. Emeklerine sağlık, tebrik ederim.

Sevgilerimle,
Haluk
19.02.2012 22:30